RYCHLOVKY ALE DOBRÉ
KUŘECÍ RYCHLOVKA
Suroviny:
3 kuřecí prsíčka
1 větší cibulka
1 smetana
sůl, grilovací koření
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, rozklepeme, posolíme a posypeme grilovacím kořením. Sýr nastrouháme, cibulku nakrájíme najemno a žampiony na kostičky - vše promícháme v míse. Do zapékací mísy vrstvíme maso a připravenou směs. Končíme masem, které posypeme lehce strouhaným sýrem. Zalijeme smetanou a necháme v lednici přes noc proležet. Druhý den zapékáme asi 45 min. v troubě.
Po mírném vychládnutí rozkrájíme na kostky a podáváme s vařenými bramborami. Můžeme polít šťávou, která se vypeče z masa a žampionů.
CIKÁNSKÁ KUŘECÍ MŇAMKA
Suroviny:
2 kuřecí prsa nakrájená na plátky a rozklepaná
syrové brambory nakrájené na tenčí kolečka
2 zakysané smetany + prolisovaný česnek + grilovací koření (rozmícháme v misce)
Postup:
Do zapékací misky nebo pekáčku vrstvíme kuřecí maso, které potřeme směsí zakysané smetany, česneku a grilovacího koření, opět maso a smetana. Až nahoru naklademe hustě brambory nakrájené na kolečka, posolíme a zalijeme zbytkem smetany. Zapékáme v troubě 30-40 minut.
Zkoušela jsme brambory prokládat s masem a taky je to výborné, pouze se to celé musí péct o něco déle, aby se brambory dobře propekly.
PAŘÍŽSKÝ KUŘECÍ ŘÍZEK
Suroviny:
2 kuřecí prsíčka
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
1/2 dcl mléka
sůl, tuk na smažení
Postup:
Řízky naklepeme a osolíme. V hrníčku si připravíme těstíčko z mouky, vejce a mléka, mírně posolíme. Řízečky v těstíčku namočíme a hned pozvolna smažíme dozlatova. Do těstíčka můžete přidat lisovaný česnek či grilovací koření - řízečky budou pikantnější.
Jsou křehoučké a jemné.
PROVENSÁLSKÉ KUŘE
Suroviny a postup:
Strouhanou mrkev, celer a petržel (podle chuti) dáme na dno pekáčku, přidáme olej a zalijeme hrnkem vody. Na směs zeleniny poklademe naporcované, osolené, opepřené a očesnekované kousky kuřete (výborná jsou i kuřecí stehýnka). Přidáme 2 rajské protlaky a 1 celý malý ostrý kečup. Posypeme provensálským kořením. Necháme přes noc uležet a na druhý den pečeme asi 1h a 15 min.
KUŘECÍ VŠEHOCHUŤ DO ZAPÉKACÍ MISKY
Suroviny:
2 velké cibule, nakrájené na měsíčky
3 kuřecí prsa, nakrájená na kostky
1 sklenička leča
2 tavené sýry s romadúrem rozmíchat v troše mléka
sůl, Vegeta
Postup:
Všechny nakrájené suroviny smícháme v zapékací míse, zalijeme rozmíchanými sýry, posypeme strouhanou nivou nebo eidamem (niva je lepší) a pečeme v troubě asi 40-50 min.
Podáváme s těstovinami nebo opékanými bramborami.
ŘÍZKY V SÝROVÉ PEŘINCE
Suroviny:
4-8 ks kuřecích řízků (podle počtu osob)
1 šlehačka, sůl
těstíčko z vajec, hladké mouky a mléka
Postup:
Maso naklepme, osolíme, obalíme v těstíčku a osmažíme na pánvi, pak naskládáme vedle sebe do pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Dáme zapéct do trouby.
Toto jídlo se výborně se hodí, když čekáte více hostů.
ŘÍZKY SE SNĚHOVOU ČEPICÍ
Suroviny a postup:
Kuřecí prsní řízky (počet dle počtu strávníků) naklepme, osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na pánvi. Naskládáme do vymaštěného pekáčku, zakryjeme kopečkem sněhu z bílků a zasypeme strouhaným sýrem. V troubě zapečeme.
KUŘECÍ ČTVRTKY NA MORAVANCE
Suroviny :
4 kuřecí čtvrtky
2 skleničky Moravanky (nebo jiné, obdobné sterilované zeleninové směsi)
sůl, mletá paprika, grilovací koření, česnek
Postup:
Kuřecí čtvrtky okořeníme klasicky - jako pečené kuře (kdo je jak zvyklý). Do pekáče dáme 3 Moravanky i s nálevem a na zeleninu poklademe kuřecí čtvrtky. Pečeme asi 1 hod. 10 min. Naložíme na talíř kuřecí maso, kupku zeleniny a vařené brambory.
KUŘECÍ NUDLIČKY NA CELERU
Suroviny :
4 kuřecí řízky
hořčice, sůl, pepř, alobal
Postup:
Kuřecí řízky nařízneme tak, aby vznikl co největší plát masa, který lehce naklepeme, posolíme, opepříme a potřeme mírně hořčicí. Zprudka osmahneme na pánvi. Osmahnuté maso přendáme na plát alobalu, na maso dáme plátek slaniny, poklademe plátky nivy, opět překryjeme plátky anglické slaniny a zasypeme vydatně strouhaným eidamem. Alobal mírně ohneme, aby nevytekla šťáva, ale neuzavřeme úplně. Dáme zapéct do trouby na 30-40 min.
Podáváme v vařenými bramborami a zeleninovou oblohou. Příprava je poměrně rychlá a hodí se na slavnostní oběd pro více osob.
RAŽNIČÍ Z TROUBY
Suroviny:
Suroviny:
1,5 balíčku Lučiny
hrst mletých vlašských ořechů
sterilovaná kapie
Postup:
Máslo a lučinu utřeme, přidáme strouhanou nivu. Dáme ztuhnout do ledničky asi na hodinu. Pak tvarujeme kuličky a obalujeme ve strouhaných oříšcích, ozdobíme sterilovanou kapií a napíchneme na párátko.
Kuličky se hodí na dozdobení různých obložených mís nebo samostatně k vínu na slavnostní příležitosti.
RYCHLÝ SALÁT NA CHLEBÍČKY
Suroviny:
1 velká, nadrobno nakrájená cibule
3 kyselé okurky nastrouhat nebo nakrájet na drobné kostičky
4 lžíce tatarské omáčky
Zálivka:
2 lžíce oleje, octa, cukru, hořčice, kečupu
trošku vody
trošku pepře, sladké papriky
Postup:
Všechny suroviny na zálivku lehce svaříme až se spojí a po vychládnutí smícháme se všemi ostatními přísadami.
JARNÍ POMAZÁNKA S ŘEDKVÍ A PÓRKEM
Suroviny:
1 pomazánkové máslo
(nebo tvaroh)
2 lžíce Ramy
(nebo jiného margarínu)
3 tavené sýry
(lehce vymačkejte vodu)
(světlá část)
půl čajové lžičky mleté papriky
sůl dle chuti
Postup:
Všechny suroviny vymíchejte elektrickým šlehačem. Sojové rohlíky nakrájejte zešikma na širší plátky, natřete pomazánkou a ozdobte kousky rajčete a kouskem petrželky (plátky rohlíku pak vypadají jako zajíčci :o)
LANGOŠE I.
Suroviny:
1 celé vejce
1 sklenka mléka
4 středně velké, uvařené, nastrouhané brambory
sůl
Postup:
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme 1/2 hod. nakynout.Pak z něj tvarujeme placky o velikosti pánve a smažíme na tuku po obou stranách.
Podáváme s kečupem a strouhaným sýrem nebo s kečupem a zeleninovou oblohou (sterilovaná řepa, rajčata atd.)
LANGOŠE II. - na delší dobu
Suroviny:
2 celá vejce
2 kostky droždí
1 zakysaná smetana
sůl
Postup:
Zakysanou smetanu smícháme s vodou, droždím vejcem a solí. Tuto směs vlijeme do mouky a klasickým způsobem zpracujeme kynuté těsto. Necháme asi 1 hod. nakynout a můžeme z něj ihned smažit langoše nebo těsto můžeme přechovávat v lednici (v míse zabalené v igelitovém sáčku) až 14 dní a usmažit si langoš kdykoli na něj dostaneme chuť :)
Placky smažíme na rozpáleném tuku a podáváme s kečupem, strouhaným sýrem a česnekem.
KROKETY I.
Suroviny:
1/2 šálku hrubé mouky
sůl
Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v těsto a z připravené směsi vypracujeme kuličky, které obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance a usmažíme ve fritéze.
KROKETY II.
Suroviny:
1 vejce
Postup:
Oloupané brambory uvaříme a za horka umačkáme nebo nastrouháme. Přidáme krupici, sůl, vejce, podle potřeby mouku. Upravíme krokety, obalíme ve vejci a strouhance a smažíme ve fritéze.
PIZZA - rychlá, z jogurtu
Suroviny:
1 bílý jogurt
1,5 kelímku polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
špetka soli
Postup:
Všechny suroviny smícháme, dáme na kulatý plech vyložený pečícím papírem a zdobíme surovinami, na které máme zrovna chuť :)
PIZZA - s kypřícím práškem
Suroviny:
1/8 l mléka
1 vejce
1 lžička soli
2 lžičky prášku do pečiva
Postup:
Ze všech surovin zpracujeme těsto, necháme 15 min. odpočinout a můžeme zdobit.
TOPINKY Z TROUBY
Suroviny:
několik krajíců staršího chleba
Suroviny:
300 –
šunka
pomazánkové máslo
3 tavené sýry
sterilovaná kapie
křen (nebo česnek dle chuti)
Postup:
Nejprve si vytvoříme směs z pomazánkového másla, tavených sýrů, kapie a křenu. Pak připravíme plát sýra tak, že eidam nastrouháme na kus alobalu a rozložíme pravidelně do tvaru obdélníku, ten i s alobalem dáme na plech a na chvíli do trouby rozehřát, aby se vytvořil jednolitý plát. Ten necháme vychládnout, poklademe na něj šunku a natřeme připravenou směs sýrů. Zavineme, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici
Příchuť rolády nemusí být pouze křenová, ale i například česneková. Do sýrového krému můžete přidat suroviny dle vlastní fantazie (nudličky salámu, nakrájený hermelín nebo místo kapie mandarínky).