A JEDEME DÁL...
KRKOVIČKA S JABLÍČKY A
CIBULÍ:
Plátky
krkovice naklepeme, osolíme, opaprikujeme. Naskládáme do pekáčku společně s
pokrájenou cibulí a odkryté upečeme doměkka. K masu přidáme na plátky nakrájená
jablka a ještě chvíli dopečeme. Během pečení podléváme vývarem nebo vodou.
ŘÍZKY V SÝROVÉ PEŘINCE:
4-8 plátků
krkovice, 300 g strouhaného sýra, 1 šlehačka sůl. Plátky masa naklepeme,
osolíme a obalíme v těstíčku z vejce, hladké mouky a mléka. Osmažíme po obou
stranách na oleji dozlatova. Do vymazaného pekáče naskládáme osmažené plátky,
zasypeme je sýrem a zalijeme šlehačkou. V předem vyhřáté troubě zapečeme, podáváme
s hranolky.
UZENÉ S MRKVÍ:
Uzenou rolku
(i jiné libové uzené maso) nakrájíme na plátky, osmahneme na tuku. Lehce
podlijeme vodou, přidáme Masox a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme na
kolečka nakrájenou mrkev a společně dusíme. Zahustíme hladkou moukou, podle
chuti osolíme, opepříme a podáváme s vařenými brambory.
HOUBAŘOVA DOBROTA:
300 g
vepřového masa osolíme a za občasného podlévání upečeme v troubě. Na másle
podusíme 300 g různých hub, ochutíme kmínem, pepřem a solí. Upečené maso
nakrájíme na plátky, položíme do vymazaného pekáče, zasypeme houbami a zalijeme
3 vejci rozšlehanými v 1/2 l mléka. Posypeme strouhaným sýrem, sekanou
petrželkou a v troubě zapečeme.
ČÍNSKÉ NUDLIČKY S
HOUBAMI:
150 g vepřové
kýty, sterilované houby ve sladkokyselém nálevu, 2 pórky, 4 stroužky česneku, 3
lžíce sójové omáčky, lžička drceného kmínu, 1 vejce, 1 lžička Solamylu, sůl.
Maso nakrájíme na nudličky, promícháme s vejcem a Solamylem rozmíchaným v troše
vody. Necháme uležet 1 hodinu v chladu. Maso osmahneme v rozpáleném tuku, až
zbělá, přidáme propláchnuté okapané houby, nakrájený pórek. Ochutíme kmínem,
solí a rychle orestujeme. Dochutíme utřeným česnekem a sójovou omáčkou.
ROŠTĚNKY ZA ODMĚNU:
Roštěnky naklepeme
a nařízneme. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme v rozpáleném tuku. Měkké maso
naskládáme na vymazaný plech, každý plátek zakryjeme kopečkem ušlehaného sněhu
z bílků, mírně osolíme. Posypeme strouhaným sýrem a v troubě zapečeme.
PIVNÍ ROŠTĚNKY:
Roštěnky
naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, zalijeme 2 dl piva a necháme v chladničce
do druhého dne uležet. Lehce opepříme a na oleji opečeme 4 minuty po obou
stranách (jako minutku). Na hotové roštěnky posadíme „volské oko“, obložíme
cibulí nakrájenou na kolečka, přidáme kopeček hořčice. Zbylý tuk po smažení
zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a chvíli povaříme.
RYCHLÁ SVÍČKOVÁ PEČENĚ:
Na tuku
rozpustíme 1 lžičku krupicového cukru a zakápneme worcesterem, orestujeme
nakrájenou cibuli, mrkev, celer, petržel. Na zeleninový základ dáme hovězí
maso, koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián) a za občasného
podlévání pečeme doměkka. Zeleninu vyjmeme (bobkový list vyndáme) a
rozmixujeme. Zahustíme kysanou smetanou s trochou mouky, povaříme. Maso nakrájíme
na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.
KANČÍ MASO NA VÍNĚ:
1 kg zvěřiny
osolíme a okořeníme (8 pepřů, 3 jalovce, koření na divočinu, tymián, bazalka).
Poklademe slaninou (asi 100 g) a na kolečka nakrájenou cibulí. Podlijeme vodou
a 1 dl vína (jakéhokoliv). Upečeme doměkka. Podáváme s brambory a brusinkami.
KRÁLÍK NA ŠPEKU:
Králík, 200 g
uzeného bůčku, 100 g slaniny, 2 mrkve, 2 petržele, 4 stroužky česneku.
Naporcovaného králíka potřeme česnekem utřeným se solí, dáme do pekáčku s
osmahnutou slaninou a bůčkem. Opečeme ze všech stran. Zeleninu nakrájíme na
kolečka, přidáme k masu a podlijeme vodou. Pečeme v předehřáté troubě asi 40
minut, potom teplotu zvýšíme a králíka bez poklice dopečeme dalších 10 minut
dozlatova.
ZAPEČENÉ RYBÍ FILÉ
Do zapékací
mísy střídavě klademe vrstvy anglické slaniny a rybího filé. Zalijeme směsí z
nastrouhaného tvrdého sýra, rozmíchaného v rozšlehaných vejcích a mléce.
Zapečeme. Podáváme s brambory nebo chlebem.
KŘENOVÝ KAPR:
Porce kapra
osolíme, poklademe do vymaštěného pekáčku, posypeme kari kořením, potřeme
rajským protlakem a poklademe plátky másla. Hustě zasypeme strouhaným křenem a
slabě strouhankou. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 45 minut. Nejlepší
přílohou jsou hranolky.
LETNÍ KAPR:
Porce kapra
osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, obalíme v mouce s mletou paprikou. Na
másle zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme kapra, přidáme bobkový list, nové
koření, tymián. Poklademe kousky másla, posypeme nakrájenou cibulí a pečeme v
troubě asi 20 minut.
ČESNEKOVÝ KAPR:
Kapra nařežeme
na podkůvky asi 2 cm silné. Porce potřeme česnekem utřeným se solí a necháme do
druhého dne uležet. Hladkou mouku smícháme s pálivou i sladkou paprikou,
kmínem, solí a naložené porce ve směsi obalíme. Opékáme v rozpáleném tuku,
podáváme s brambory nebo chlebem.
CHALUPÁŘSKÝ PEKÁČEK:
1 kg vepřového
plecka (libového bůčku), 2 klobásy (myslivecká, aj.), 2 cibule, 4 stroužky
česneku, grilovací koření, drcený kmín, sůl. Maso nakrájíme na kostky, osolíme
a osmahneme na rozpáleném sádle. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, cibuli
a plátky česneku. Podlijeme vodou a asi 1 hodinu pečeme v troubě. K měkkému
masu přidáme nakrájenou zeleninu (1 cuketa, 1 červená a žlutá paprika, 4
rajčata), ochutíme grilovacím kořením, kmínem a zasypeme 100 g strouhaného
sýra. Dopékáme, až se sýr roztaví. Podáváme s chlebem.
ZTRACENÁ KUŘECÍ JÁTRA:
150 g kuřecích
jater, 6 rohlíků, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 vejce, 2 dl mléka, petrželka,
pepř, sůl. Pokrájené rohlíky zalijeme horkým mlékem a přikryjeme. Játra,
cibuli, česnek pomeleme, přidáme k rohlíkům spolu se žloutky. Osolíme,
opepříme, promícháme a zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků, nasekanou
petrželku. Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou, rozetřeme polovinu
směsi. Poklademe vejci uvařenými natvrdo a zakryjeme zbytkem směsi. Pokapeme
máslem a upečeme.
GULÁŠ TROCHU JINAK:
Z hovězího
masa, cibule a obvyklých přísad připravíme guláš, přidáme o něco více pálivé
papriky, aby byl ostřejší. Podáváme s hodně očesnekovanou topinkou, přes kterou
guláš na talíři přelijeme. Ozdobíme na kolečka pokrájenou cibulí. I taková malá
změna udělá z obyčejného guláše chuťovku.